Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Dönmez, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin kıymetine dikkat çekti. Sofralarda bol bol mevsim zerzevat ve meyvelerine yer vermek gerektiğini belirten Dönmez, soğuk geçen sonbahar günlerinde bağışıklığı güçlendiren besinleri anlattı.
Portakal içeriğindeki C ve A vitaminleriyle kışın bağışıklık sistemini destekleyen en kıymetli besinlerden biri. Portakal kalbi müdafaaya ve kan basıncını düzenlemeye de katkı sağlıyor.
Yüksek ölçüde demir, kalsiyum, A ve C vitamini ve folat içeren ıspanak, hücreleri koruyup, kemik sıhhatini destekliyor.
Balık, bedende üretilemeyen omega 3 yağ asidi açısından son derece güçlü. Selenyum ve çinko kaynağı olan balık, kalp sıhhatini koruyor.
C vitamini üzere antioksidanlar içeren kereviz, âlâ bir lif kaynağı olup sindirim sistemini destekliyor. Tokluk müddetini uzatan bu besin, kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı oluyor.
Hücre hasarını önleyen nar, bağışıklık sistemini de destekliyor. Kolesterol düzeyini düşüren bu besin, kabızlık problemini da önlüyor.
Yüksek C vitamini içeriğiyle beyaz kan hücrelerinin üretimini artıran brokoli, enfeksiyonlara karşı koruyor. Bedendeki toksinleri temizleyen bu besin, tokluk hissi vererek kilo denetimi sağlıyor.
Havucun yüksek ölçüde bulunan beta karoten bedende A vitaminine dönüşerek bağışıklığı destekliyor. Göz sıhhatine yardımcı olan havuç, bağırsaklarda sağlıklı bakteri istikrarını koruyor.