“Gıda katkı maddeleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir”

T24 Sağlık

Tüketilen besinlerin içerdiği katkı unsurlarının sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini açıklayan Diyetisyen Gizem Özölmez, raf ömrünü uzatmak emeliyle kullanılan besin katkı hususlarının, hakikat kullanılmadığında önemli sıhhat meselelerine yol açabileceğini belirtti.

Katkı hususlarının insan sıhhati üzerindeki risklerini anlatan Diyetisyen Gizem Özölmez, “Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz paketli besinler, içerdiği katkı hususlarıyla sıhhatimizi tehdit ediyor olabilir. Raf ömrünü uzatmak maksadıyla eklenen renklendiriciler, koruyucular ve tatlandırıcılar, yiyeceklerin görünümünü ve lezzetini korusa da sıhhatimiz üzerinde önemli tesirler bırakabiliyor” dedi.

Gıda katkı unsurlarının, bilhassa renklendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, tatlandırıcılar ve jelleştiriciler üzere birçok farklı çeşidi olduğunu belirten Diyetisyen Özölmez, bunların yaygın olarak gofret, kek, et ve süt eserleri üzere paketli besinlerde bulunduğunu söyledi. Özölmez, “Bu unsurlar, besinlerin raf ömrünü uzatırken, bilinçsiz kullanımda insan sıhhatini önemli halde etkileyebilir. Bilhassa alerjik tepkiler, metabolik sorunlar, sindirim sıkıntıları ve bağışıklık sistemi zayıflaması üzere sıhhat meselelerine yol açabilir” diye konuştu.

Günün öne çıkan haberleri

alar gaye alındı, İran “orantılı karşılık vereceklerini” açıkladı

“Risk kümeleri daha dikkatli olmalı”

Gıda katkı unsurlarının tesirleri konusunda risk kümelerini uyaran Özölmez, “Hamileler, emziren anneler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler, katkı unsurlarına karşı daha dikkatli olmalıdır. Bu kümelerin beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek, hazır besinlerden kaçınmaları ve istikrarlı bir beslenme programı takip etmeleri büyük değer taşır” tabirlerini kullandı.

Dengeli ve şuurlu beslenmenin önemi

Beslenme tertibinde, sıhhatsiz besinlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Özölmez, “Tek tip beslenme yerine sağlıklı ve istikrarlı bir beslenme modeli tercih edilmelidir. Bu sayede sıhhatimizi koruyabilir ve besin katkı hususlarının olumsuz tesirlerinden kaçınabiliriz. Katkı hususlarının beslenme tertibinden büsbütün çıkarılması güç. Bu nedenle şuurlu tüketim ve üreticilerin koyduğu ölçülerin denetlenmesi sağlıklı bir hayat için kritiktir” dedi. (DHA)


Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – Özgür Özel, TUSAŞ’ın önünde konuştu: Öcalan Meclis’e gelmek zorunda değil, imkan verilir yapar çağrısını

TIKLAYIN – İşte dakika dakika TUSAŞ operasyonu: İki terörist de kendini patlatmış

TIKLAYIN – Kerem Bürsin, Sabancı Ailesi’ne 6 ay evvel girmiş

TIKLAYIN – Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Bahçeli’nin Öcalan çıkışı sorulmadı: Terörü kaynağında yok etme siyasetimizi sürdüreceğiz

TIKLAYIN – İklim aktivisti Greta Thunberg’den dayanak ziyareti: Açık Radyo, açık kalmalı

TIKLAYIN – Cengiz Çandar, Demirtaş ve Mızraklı’yı ziyaret etti: Her türlü olumlu katkıyı vermeye hazırlar


Jamaikalı Marksist bir babayla, Hint kanser araştırmacısı bir annenin kızı Kamala Harris kimdir?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir