Kuru meyveleri yemeden önce yıkamak gerekiyor mu? Dünya resmen bu konuda 2’ye ayrılmıştı

Kuru meyveler, sağlıklı atıştırmalıklar olarak popülerlik kazanmış olsa da, tüketilmeden evvel nasıl hazırlanması gerektiği konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Marketlerde kiloyla satılan kuru meyveler, mikroplar ve mantarlarla kontamine olabilir. Ayrıyeten, paketli endüstriyel kurutulmuş meyveler çoklukla alerjisi yahut astımı olan bireyler için ziyanlı olabilecek kükürt dioksit ile işlenir.

Kurutulmuş meyvelerin tüketilmeden evvel yıkanması, potansiyel ziyanlı tesirlerin riskini büyük ölçüde azaltır. Lakin, konut imali ve sanayi tipi kurutulmuş meyvelerin temizlenmesi için farklı usuller uygulanması gerekir.

Bilim insanları, yıkanmamış kurutulmuş meyvelerin iki ana tehdit oluşturabileceğini belirledi: mikrobiyolojik ve kimyasal.

Kurutulmuş meyvelerdeki düşük nem oranı, taze meyvelerde bulunan bakteri, maya ve küf üzere mikroorganizmaların gelişmesi ve çoğalması için uygun şartların olmamasını sağlar. Bu durum, kurutma sürecinin bozulmayı yavaşlatmak ve bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için tesirli bir formül olmasına yardımcı olur.

Kurutma süreci, hastalığa yol açan virüsler üzerinde neredeyse hiç tesirli olmaz ve mikropları büsbütün yok etmez. Bu süreçte hayatta kalan mikroorganizmalar, uykuda kalır ve nemle karşılaştıklarında tekrar faal hale gelebilir. Bilhassa, kurutulmuş meyveler uygun halde kapatılmayan torbalarda saklandığında bu durum meydana gelebilir.

Salmonelloz, stafilokok, E. coli, şigelloz üzere hastalıklara yol açabilir

Yıkanmamış kuru meyve tüketimi, salmonelloz, stafilokok, E. coli, şigelloz üzere besin kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Bu cins durumlar ender değildir. Örneğin, 2021 yılında İngiltere’de kurutulmuş hurma tüketimi nedeniyle hepatit A salgını yaşanırken, 2018-2019 yıllarında Norveç ve ABD’de kurutulmuş egzotik meyveler ve hindistancevizi nedeniyle salmonelloz salgınları görüldü.

Bulaşıcı hastalıklarla enfeksiyon kapma riski, hem konutta kurutulmuş meyveler hem de marketlerde yükle satılan meyveler için geçerlidir. Lakin paketli kuru meyvelerin yüzeylerinde ekseriyetle bakteri bulunmaz. Zira bu meyveler, kurutulmadan ve paketlenmeden evvel mikrodalga ısıtma, radyo frekans tedavisi, kızılötesi ısıl süreç ve ultraviyole ışınlama üzere çağdaş dezenfeksiyon usullerinden geçirilir.

Endüstriyel işlenme bakteri ve mantar sayısını inançlı bir düzeye indirir 

Kurutulmuş meyvelerin endüstriyel işlenmesi, viral partikülleri yok etmenin yanı sıra bakteri ve mantar sayısını inançlı bir düzeye indirir ve mikotoksinleri nötralize eder. Bu nedenle paketlenmiş kuru meyvelerden hastalık kapma riski epey düşüktür. Fakat, paketlenmiş kuru meyveler mikrobiyolojik açıdan inançlı olsa da, öbür bir risk kelam mevzusudur. Bilhassa kuru üzüm ve kuru erik üzere meyveler, kararmayı ve bozulmayı önlemek gayesiyle kükürt dioksit içerir.

Kükürt dioksitin toksisitesi düşüktür, bedende ayrışır ve idrarla atılır. Kurutulmuş meyvelerden alınan bu ölçülerde sağlıklı bireyler için ziyanlı değildir. Lakin, astımı olanlar yahut sülfitlere alerjisi bulunan bireyler için, yıkanmamış endüstriyel kurutulmuş meyveler astım krizlerine yahut alerjik tepkilere yol açabilir.

Kuru erik yahut kuru kayısı üzere meyvelerin düzgün biçimde yıkanması, kirletici unsurların çeşidine bağlı olarak farklı yollar gerektirir. Yükle satılan mesken üretimi ve endüstriyel kurutulmuş meyveler için yıkama süreci farklı halde yapılmalıdır.

Kuru meyveler nasıl yıkanır?

Marketten alınan mesken üretimi ve kurutulmuş meyveleri yıkamak için, birden fazla mikrobiyolojik kirlenmeyi temizlemek ismine meyveleri bir kevgir içine koyup, akan su altında uygunca durulamak kafidir.

Endüstriyel olarak kurutulmuş meyvelerin yıkama tekniği, çoklukla yüzeyindeki ana kimyasal kirletici olan kükürt dioksit nedeniyle farklıdır. Kükürt dioksit suda çözünebilen bir husus olduğundan, meyveleri ılık suya (40-50 °C) koyarak 20-30 dakika bekletmek, bu hususların birçoklarını uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

Kurutulmuş meyvelerin yüzeyindeki tozu temizlemek için, evvel akan su altında yıkayın, sonra bir kaseye koyup üzerini kapatarak ılık suyla (40-50 °C) 20-30 dakika bekletin. Bu müddet sonunda meyveler yumuşayıp şiştikten sonra tekrar yıkayın. Bu süreç, alerjisi yahut astımı olan şahıslar dahil herkes için meyveleri inançlı hale getirecektir.

Kurutulmuş meyveleri kullanmadan evvel kesinlikle yıkamayı unutmayın zira nem, bozulmalarına ve küf oluşumuna neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir