Tarhun otunun hazımsızlığı gidermek ve ameliyat sonrası mide bulantısını hafifletmek üzere birçok yararı bulunmaktadır. Hem yiyeceklerde hem de içeceklerde kullanılabilen tarhun otu, birebir vakitte sabun ve kozmetik eserlerinde de tercih edilmektedir. İşte, tarhun otuna ait tüm merak edilenler!
TARHUN OTU NEDİR?
Bilimsel ismiyle Artemisia dracunculus olarak bilinen tarhun otu, mutfakta aromatik tat vermek için kullanılan ve iştah açma, sindirimi destekleme üzere yararları olan bir bitkidir. Anasona benzeyen tadıyla tanınan tarhun, salatalarda, et ve balık yemeklerinde baharat olarak kullanılabilir. Parlak yeşil renkte olan bu bitki, tıpkı vakitte %0,3 ila %1,0 oranında uçucu yağ içeren metil kavikol ana bileşeni ile dikkat çeker.
TARHUN OTU BESİN DEĞERİ
Tarhun otu, düşük kalorili ve az ölçüde karbonhidrat içeren bir bitkidir. Sıhhat için yararlı birçok besin hususunu barındırır. Ortalama bir yemek kaşığında (1,8 gram kurutulmuş tarhun) şu besin bedelleri bulunur:
Kalori: 5
Karbonhidrat: 1 gram
Manganez: Günlük Bedelin (GD) %6’sı
Demir: GD’nin %3’ü
Potasyum: GD’nin %1’i
Tarhunun içeriğindeki manganez, beyin sıhhatini desteklerken, demir ise kan üretimini dayanaklar.
TARHUN OTU TÜRKİYE’DE NEREDE YETİŞİR?
Tarhun otu nerede yetişir sorusunun yanıtı ise bizim ülkemiz için şöyle; Ankara, Erzurum, Bayburt, Gaziantep ve Şanlıurfa’dır.
TARHUN OTU FAYDALARI
Tarhun otu, sindirim sistemini destekleyerek iştahı artırır ve uyku sistemine katkıda bulunur. Antioksidan içeriği sayesinde bedeni hür radikallerin ziyanlı tesirlerinden korur.
Kan Şekerini Düşürür
Tarhun, kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. İçeriğindeki bileşenler insülin hassaslığını güzelleştirerek bedendeki glikoz kullanımını düzenler ve yüksek glikoz düzeylerini denetim altına alır.
Sağlıklı Uykuya Katkı Sağlar
Yetersiz uyku, kronik hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Tarhun otu, yatıştırıcı tesiriyle uyku nizamını düzgünleştirir ve gerilim düzeyini düşürerek uyku kalitesini artırır.
İştahı Artırır
İştah kaybı, ömür kalitesini düşürebilir. Tarhun otu, bedendeki leptin düzeylerini azaltarak iştahı artırır ve açlık hormonlarının dengelenmesine yardımcı olur.
Osteoartrit Ağrılarını Hafifletir
Tarhun otu, osteoartrit üzere hastalıkların neden olduğu ağrıyı hafifletmede tesirlidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bu rahatsızlıkların ağrısını azaltır.
Antibakteriyel Özellikleri
Tarhun otu, antibakteriyel özellikleri sayesinde besin kaynaklı hastalıkları önler. İçeriğindeki esansiyel yağlar, Staphylococcus aureus ve E. coli üzere ziyanlı bakterilere karşı tesirlidir.
TARHUN OTU NERLERDE KULLANILIR?
Hafif tatlı bir baharat olan tarhun otu; et, tavuk ve balık yemeklerinde tercih edilebilir. Bunun yanında zerzevat çorbaları ve sulu yemeklerde de tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Yumurta içeren yemeklerde tercih edilen tarhun otunun aromasını merak ediyorsanız sizler de yemeklerinize ekleyebilirsiniz!
TARHUN OTU ZARARLARI
Tarhun otu, yanlışsız ölçüde tüketildiğinde zararsızdır. Lakin, kimi yan tesirleri olabilir ve dikkatli kullanılması önerilir:
Tarhun otuna alerjisi olan bireylerde döküntü, kaşıntı, şişlik yahut teneffüs zorluğu görülebilir.
Hamilelik ve emzirme periyodunda olan şahısların doktor kontrolünde tüketmesi gerekebilir.
Kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğinden, kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler tarhun otunu sonlu tüketmelidir.
Aşırı tüketim, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma üzere sindirim problemlerine yol açabilir.
NOT: Tarhun otu, mutfakta taze yahut kuru olarak kullanılabilir. Çay, yemek yahut salatalarda baharat olarak çeşitli formlarda tüketilebilir. Lakin, tarhun otunu tüketmeden evvel bir uzmana danışmak yararlı olabilir. Bu kıymetli bitki, yanlışsız kullanıldığında sıhhate kıymetli katkılar sağlar.